Bir VMS’i yapılandırırken ilk önemli ayarlamalardan birisi videoların ne kadar süre ve nerede saklanacağıdır.
Bazı vms’lerde doğrudan kayıt yapılabilecek gün sayısı belirlenebilirken, bazı vms’lerde kapasite tanımı yapılabilmektedir. Ancak kapasite tanımında bitrate değişkenliği durumunda beklenen sürelere göre kayıt yapılamayabilir.
Storage lokasyonu olarak, kameranın SD kartı, NVR, sunucu, IP SAN vb seçilebilmektedir. Tüm gün kayıt yapılabileceği gibi özel kayıt takvimleri de tanımlayabiliriz.
Kaydedilecek olan video stream (video akış) tipini seçebiliriz (main stream ya da sub stream gibi ya da dual stream yani hem main stream hem de sub stream)
pre-record ve post record, video analitik kapsamındaki alarmın tetikleme anından önceki süre ve alarm sonrası ne kadarlık bir sürenin kayıt altına alınacağı,
video expiration, yani kayıt altına alınan videonun kaç gün sonunda silineceğini belirler.
Normal şartlarda NVR, sunucu, storage üzerine kayıt yapan kameranın, bağlantı kopması halinde ve üzerinde sd kart olması durumunda, videonun sd karta kaydedilmesi, bağlantı tekrar kurulduğunda, sd kart üzerindeki videonun ana depolama alanına aktarılmasını sağlayan ANR özelliğinin aktivasyonu,
Kayıt tipleri :
Müşterinin gereksinimleri farklılık gösterir. Bazen sürekli kayıt, bazen de olay bazlı kayıt aktivasyonu ve kaydedilmesi sağlanabilir. Bu 2 tip arasında çok ciddi bir fark bulunmaktadır. Bu durum gerekli depolama alanını ciddi şekilde etkiler.
Özel Kayıt takvimi ayarları :
Spesifik gün ve saatlerde zaman bazlı, olay tetiklemesi bazlı özel kayıt takvimleri oluşturulabilir ve spesifik kameralar için bu takvim şablonları kullanılabilir.
Kullanıcı ayarları – yetkilendirme ve gruplar/Roller :
Video yönetim yazılımı içinde çok çeşitli yetkilerde kullanıcılar olabilir. Her bir kullanıcı bir rol altında yetkilidir ve yetkiler rollere tanımlanır.
Yeni bir rol tanımlarken;
1- rolün adı,
2- rolün efektif periyodu, yani hangi sürelerde aktif olacağı,
3- rol aktif/pasif durumu
4- yetkinin çalışacağı takvim,
5- açıklama
6- cihaz ağacının görüntülenmesi, kaynak erişimi, kullanıcı yetkilendirmesi,
Güvenlik Ayarları :
Belirli sayıda yanlış kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılması durumunda belli bir süre kilitle,
minimum parola güçlülüğü, zayıf, orta ve güçlü tip parola. Örneğin güçlü parola opsiyonu seçilirse, kullanıcıların en az 8 karakterli küçük-büyük harf içeren, sayısal karakter içeren, ve özel karakter içeren bir şifre olması gerekiyor.
Parola yaşlandırma, belirli sürelerle / tanımlanan sürelerle mevcut parolanın parolanın değiştirilmesinin zorunlu olması, parola yaşlandırma süresi opsiyonel değerdir.
Herhangi bir hareket yoksa web client’ın expire olması,
Herhangi bir hareket yoksa control client’ın otomatik kilitlenmesi,
İkili doğrulama, bazı kullanıcıların, video yönetim yazılımını kullanırken belirli eylemleri gerçekleştirirken, farklı bir kullanıcı tarafından doğrulanması , yetkilendirilmesi,
yetki gerektiren işlemler : playback (kayıt izleme), manuel kayıt başlatma, dışarı video çıkarma.
Bunlar çoğunlukla kişisel verilerin korunması ile ilgili alınmış önlemler olduğu göze çarpmaktadır.
Harita desteği :
Sistem içinde koşan video analitikler kapsamında, olayların nerede meydana geldiğini otomatik olarak tespit edip, harita üzerinde gösterilmesi, ya da manuel olarak bir olayın olduğu noktadaki kameraların hızlı bir şekilde seçilip görüntülenmesi harita özelliği ile kolay olmaktadır. Cihaz sayısı çok olduğunda, cihaz ağacından ilgili kameraların bulunması zaman kaybettirici olabilmektedir. Özellikle zamanla yarışılan durumlarda, karışıklıklar bile olabilmektedir. Bu yüzden elektronik harita altlığı video yönetim yazılımları tarafından desteklenmektedir. Yaygın olarak 3 harita tipi kullanılmaktadır.
Harita Tipleri :
Statik resim (2D) : Yapılandırması ve kullanımı oldukça basittir. Ancak çok boyutlu ya da canlı harita tiplerine göre limitli özelliğe sahiptir ve çok fazla sezgi sağlamayabilir.
Çok boyutlu (3D) : Statik 2D haritalamaya göre daha güçlü görsel ipuçları ve kamera görünümü yönlendirmesi sağladığından, şüphelileri kamera görünümleri arasında izlemek daha kolay olabilir. Ancak, yapılandırılması daha zor olabilir ve normal olmayan kullanıcılar için kafa karıştırıcı olabilir.
GIS – CBS (Coğrafi bilgisi sistemi): yüksek seviyeli bir sistem entegrasyonu gerektirir, gerçek zamanlı olarak araç konumu, kişi konumu görüntülemesi. Genellikle kamu güvenliği uygulamalarında görülür. Yüksek güvenlik gereksinimi olan yerlerde ihtiyaç duyulabilir. Standart vms haritalamasına ek bir özelliktir. GIS online veya offline olabilir. Online GIS örneği olarak Google map verilebilir. API key ve google map url kullanılarak GIS altlığı özelliği kazandırılır.
AR (Augmented reality) map :
Harita Etkileşimi :
Harita etkileşimi ile meydana gelen alarmların hangi cihazda nerede meydana geldiğini renkli ve interaktif bir şekilde görmek, güvenlik operatörüne işletme kolaylığı sağlar. Elektronik Harita üzerinde olayların meydana geldiği yer, gerektiğinde ilgili kameranın canlı görüntüsüne erişim hızlı bir şekilde olmaktadır.
Büyük yapılar içinde sadece kameralar değil, aynı zamanda access control, alarm, pts, vb birçok bileşen harita üzerinden yönetilebilmektedir
Büyük tesislerde dış ortamda bulunan cihazların yanı sıra iç ortamda bulunan cihazlar da olabilir. Bunları da hot region’lar oluşturarak içlerine geçiş yapılabilir.
Link işareti bulunan icon, hot region’dır. Bu icona tıklanınca, ilişkilendirilmiş farklı bir e-haritaya yönlendirme yapar ve bu yeni e-harita ile ilişkilendirilmiş kaynakları gösterir.
Ancak çok yoğun interaktif e-haritaların operatörlerde yönetim esnasında karmaşıklığa da sebep olabilir. Bu durumda izleme sürecini negatif yönde etkileyebilir.