Video Gözetleme Tarihi

Video gözetim pazarı 2000 yılından bu yana önemli ölçüde değişti, VCR’lerden şimdi yapay zeka ve buluta geçti. Bu tarihçenin amacı, profesyonellerin bugün piyasayı etkileyen önemli iş ve teknoloji değişimlerini anlamalarına yardımcı olmaktır:

– 2000 – 2005 DVR Dönemi

– 2001 – 11 Eylül Etkisi

– 2006 – IP ve VMS bebeklik yılları

– 2008 – 2012 MP Kameralar H.264’e Geçiyor

– 2009 – 2013 Bulut kavramı Patlamaları

– 2010 – 2018 Video Analitiği İçin Mücadeleler

– 2012 – 2014 Edge Storage’ın Yükselişi ve Düşüşü

– 2010’lar WDR ve Düşük Işık İyileştirmeleri

– 2015 Akıllı CODEC’ler Yükseliyor

– 2018 H.265 Ana Akım

– Depolama Artık Büyük Bir Sorun Değil

– Kamera Çözünürlüğünün Yavaşlaması Artıyor

– HD Analog 2014 yükselişi

– 2015 – Şimdi Siber Güvenlik Yükseliyor

– 2013 – 2017 Çin’li Üreticilerin Yükselişi

– 2015 – 2017 Dibe Doğru Yarış

– 2018 – Batı Çin’e Karşı

– 2019 – Yapay Zeka ve Bulut Girişimleri Yükseliyor

– 2019 – Hizmet olarak servisler

– 2020 – Yüz Tanıma Olumsuzlukları

– 2020 – 2022 Koronavirüs Etkisi

– 2021 – Şimdi Yapay Zeka ve Bulut Yaygınlaşıyor

2000-2005’ler DVR Çağı :

2000’li yılların ilk bölümü DVR’ların yükselişine tanıklık etti ve VCR’ların yerini alarak iki önemli gelişmeyi beraberinde getirdi: (1) maliyetli ve hantal VHS kasetlerin dijital kayıtla değiştirilmesi ve (2) IP ağları üzerinden video gözetiminin izlenmesine olanak sağlanması.

Kayıt cihazları o dönemde oldukça pahalıydı; sınırlı depolama alanı ve düşük çözünürlükle bile (SD’nin bile bir kısmı olan CIF yaygındı) 16 kanallı bir cihaz için 5.000 ila 10.000 dolar arasında bir fiyat söz konusuydu. Bununla birlikte, VHS kasetlerinin bakımının işletme maliyetlerinden daha ucuzdu ve ayrıca videonun bir kuruluşun tesislerinin her yerinde izlenebilmesi avantajına sahipti. İnternet üzerinden uzaktan izleme mümkündü ancak sınırlı bant genişliği (maksimum WAN bant genişliği 1Mb/s ila 3Mb/s arasındaydı) ve sınırlı CODEC’ler (bu H.264’ün yükselişinden önceydi) İnternet tabanlı video izleme kalitesinin ve hızının düşük olduğu anlamına geliyordu.

2011 9/11 olayı :

1990’ların sonunda hızla gelişen teknoloji ile birlikte 2000’li yılların başlarında, başta 11 Eylül olmak üzere terörizm, video gözetimine yönelik talebin artmasına neden oldu.

Bunun bir kısmı iyi, bir kısmı da kötüydü. Olumlu tarafı, gelişmekte olan teknolojiyi değerlendirmeye yönelik farkındalığı ve ilgiyi artırdı. Ve terörizmin bir sonraki hedefi olma korkusu bu sistemlere yapılan harcamaları haklı çıkarmayı kolaylaştırdığı için satıcılar için açıkça bir nimetti. Olumsuz tarafı ise, yeterince olgunlaşmamış bir teknoloji için aceleyle yapılan pek çok satın alma işlemi olmuştur, güvenlik tiyatrosu ve en kötüsü de para israfıdır. Bu durum 2020 koronavirüs ateşi kamera tepkisi ile paralellik göstermektedir.

IP ve VMS bebeklik yılları :

2006 yılına gelindiğinde sektöre DVR’lar ve SD analog kameralar hakimdi. VMS yazılımı ve IP kameralar hala niş konumundaydı. Bazı megapiksel kameralar sunuluyordu ancak bunlar analog olanlardan çok daha pahalıydı ve yalnızca MJPEG kodlamayı destekliyordu, bu da bu kameraların depolanmasını ve iletimini daha da pahalı hale getiriyordu. 

Analitik, 2006 yılında potansiyeli ve VC finansmanı nedeniyle oldukça ‘sıcaktı’, ancak çok sınırlı dağıtımlar vardı.

Başlıca oyuncular genellikle Batılı ve Japon büyük üreticilerdi, Çin markalı satışlar Batı’da neredeyse yoktu (Dahua ve Hikvision çoğunlukla bilinmiyordu) ve bugün Axis, Milestone ve Genetec gibi önemli şirketler hala göreceli olarak ‘başlangıç aşamasındaydı’ (aslında Avigilon ancak 2007’de ticari olarak satış yapmaya başladı).

2008 – 2012, MP Kameralar H.264’e Geçiyor

IP için en büyük itici güç MP kameralar için H.264’ün benimsenmesiydi. Bu, ana akım IP kamera dağıtımını ve buna bağlı olarak VMS yazılımını yönlendirdi. MP H.264 ile IP, toplam maliyetlerde makul artışlarla çözünürlükte net faydalar sağlayabildi (önceki sadece MJPEG MP dönemine kıyasla).

Bant genişliği limitleri ve zayıf cloud VMS kabiliyetleri bu dönemi bu tarihte sekteye uğrattı. Bu temel problemlerden sonra Bulutun video gözetiminde önemli bir oyuncu olarak yeniden ortaya çıkması uzun yıllar almasına sebep olmuştur.

2009 – 2013, Bulut Hype / Patlamaları

MP / IP kameraların yükselişiyle birlikte, bu kameraları buluta bağlama konusunda önemli bir ilgi ortaya çıktı. Bu sayede sahada kayıt, sahada bakım vb. işlemlerin ortadan kalkacağı umuluyordu. Bant genişliği sınırlamaları ve bulut üzerindeki VMS’te zayıf kabiliyerlerden süreci aksattı.  

Bulutun video gözetiminde önemli bir oyuncu olarak yeniden ortaya çıkması uzun yıllar alacaktı.

2008 – 2018, Video Analitik İçin Mücadeleler

Video analitiği, performans sorunları ve mutsuz müşterilerle gölgelenerek hiçbir zaman ana akım haline gelemedi. 2011 yılında ObjectVideo’nun (OV) Bosch, Samsung ve Sony’ye dava açması, video analitiği sorunlarını doğruladı ve derinleştirdi; en iyi finanse edilen analitik şirketlerinden biri olan OV, ticari satışları etkin bir şekilde sonlandırdı ve sektöre dava açtı. Avigilon’un 2014 yılında ObjectVideo patentleri için yaklaşık 80 milyon dolar ödemesiyle OV aslında kazandı.

2012 – 2014, Edge Storage’ın Yükselişi ve Düşüşü

Birkaç yıl boyunca birçok kişi edge depolamayı potansiyel bir sonraki büyük şey olarak gördü. Uç depolamanın vaadi, depolama ve yazılım IP kameranın içine yerleştirilebildiği için NVR’leri / kayıt cihazı cihazlarını ortadan kaldırmaktı. Düşük maliyetli Çin menşeili NVR’lerin (birkaç yüz dolar artık sıradan) ve daha da ucuza HD analogun (aşağıya bakın) yükselişi, edge depolamayı daha üst düzey uygulamalar için yedeklilik uygulaması haline getirdi.

WDR ve Düşük Işık İyileştirmeleri

Kameralar zorlu görüntüleme koşullarıyla, özellikle de aydınlatma farklılıklarının yoğun olduğu yerler ve karanlıkla başa çıkma konusunda çok daha iyi hale geldi. On yıl önce, WDR kameralar oldukça sınırlı ve pahalıydı (bu Pixim’in öncü olarak kabul edildiği dönemdi). Düşük ışık performansı genellikle zayıftı. Ve bu sorunlar, gerçek WDR’nin esasen mevcut olmadığı ve düşük ışık performansının genellikle korkunç olduğu MP kameralar için daha da kötüydü. 2011’deki son teknoloji WDR, günümüzün ‘ortalama’ gerçek WDR kameralarıyla bile kıyaslanamaz.

2015, Akıllı CODEC’ler Yükseliyor

Son 6 yıldaki en büyük değişikliklerden biri, sahneyi analiz etmeye dayalı olarak sıkıştırmayı ve I kare aralıklarını dinamik olarak ayarlayarak “akıllı olmayan” kodeklere kıyasla düzenli olarak %50 bant genişliği azalması sağlayan “Akıllı Kodeklerin” yükselişi olmuştur. Akıllı CODEC’ler H.264 veya H.265’ten bağımsızdır ve her ikisiyle de kullanılabilir. Piyasaya sürüldükleri ilk birkaç yıl boyunca öncelikle H.264 ile kullanılmışlardır ancak artık genellikle H.265 ile de kullanılmaktadırlar.

2018,H.265 Ana Akım

2018 yılına gelindiğinde neredeyse tüm üreticiler H.265 + akıllı codec’leri destekleyen yeni kameralar piyasaya sürüyordu.

Depolama Sorun Olmaktan Çıkıyor

Depolamanın hala büyük bir sorun olduğu durumlar olsa da, akıllı kodekler, H.265 ve artan sabit disk depolama / fiyat oranının birleşimi, video gözetim depolamasını her zamankinden çok daha az sorun haline getirmiştir. 2000’lerde ve hatta 2010’ların ilk yarısında, çok daha küçük sabit sürücüler, daha az verimli sıkıştırma ve gelişen HD çözünürlük talebi, depolama maliyetini ve karmaşıklığını önemli bir faktör haline getirdiğinden, depolama bir zorluktu. Şimdi ise depolama genellikle daha basit bir konu.

Kamera Çözünürlüğü Eskisi Gibi Artmıyor

Buna katkıda bulunan, kamera çözünürlüğü artışlarının yavaşlamasıdır. 2008 – 2013 döneminde çözünürlük (özellikle piksel sayısı) SD’den (~0,3MP) 1,3MP’ye kabaca dört katına çıkıyordu. Şimdi, çözünürlük artmaya devam ediyor, ancak ortalama olarak 3 ila 6MP aralığında, 2005-2015 dönemine göre çok daha yavaş bir artış oranı. 

3MP ila 5MP kameralar çoğunluk haline gelirken, 8MP ve daha yüksek kameraların kullanımı hala belirgin bir şekilde azdır.

Dahası, bugün bile 12MP’nin üzerinde çok az kamera satılmaktadır ve bazıları 8K’dan (yani 33MP) bahsederken, bu tür video gözetim kameraları hala çoğunlukla kavramsaldır.

2014 HD Analog Yükseliyor, Niche Şimdi

SD analoğun ‘ölmesi’ uzun zaman alsa da, nihayet ~2015 yılında HD analog tarafından öldürüldü. On yıldan uzun bir süre boyunca IP, MP / HD sunmanın tek pratik yoluydu. Ancak 2010’ların başında, tıpkı NTSC / PAL gibi koaksiyel kablo üzerinden iletim yapan HD analog ortaya çıktı. SD analoğu silip süpürerek ev / KOBİ kiti satışlarında ve giriş-orta seviye pazarda bir oyuncu haline geldi.

Son birkaç yılda, IP’ye göre HD analogun benimsenmesi yavaşladı. HD analog maksimum çözünürlüğünü 8MP’ye çıkarmış ve (sınırlı) Koaksiyel Güç eklemiş olsa da, HD analog üreticileri bile IP tekliflerini pazarlamayı tercih etmiş ve HD analogu çoğunlukla en maliyete duyarlı uygulamalara ve coğrafyalara indirgemiştir.

2014-2020, Siber Güvenliğin Yükselişi

Çeşitli markalarda arka kapı iddiaları, Hikvision’ın devlet destekli firma olması ve bilinçli arka kapı bırakılması algısı, 2016 yılında Mirai virüsü ile IoT cihazlarının kullanılarak büyük firmaların servislerinin durdurulması gibi konulardan sonra hem firmalar hem ülkeler çeşitli aksiyonlar aldı. Birçok büyük üretici çeşitli siber güvenlik önlemlerini cihazlarına eklerken, aynı zamanda siber saldırı müdahale ekipleri, departmanlarını da kurdu. Web sayfalarında meydana gelen açıklar ile ilgili bültenler, ürünler ile ilgili sıkılaştırma kılavuzlarını görmeye başladık. Firmalar nezdinde Genetec, bazı Çin’li üreticileri desteklediği cihazlar listesinden çıkardığını duyurdu. Devletler nezdinde yasaklar, kısıtlamalar vb uygulamalarını gördük.

2013 – 2017, Çin’li Üreticilerin Yükselişi

Çin’li üreticiler uzun yıllar boyunca Batılı markaların OEM tedarikçisi olmuş olsa da, Çin markalı satışların Batı’da patlama yapması ancak 2013’ten sonra gerçekleşti. Çin’li üreticiler Batı pazarına açılmadan önce IP kameralar için 300 dolar düşük maliyet olarak kabul edilirken, şimdi 100 dolarlık (veya daha az) MP kameralar yaygın. Özellikle Hikvision, daha önce sektörde çok nadir görülen aylık genel fiyat indirimleri sunma konusunda da çok agresif davrandı. Bu hamleler bir araya geldiğinde Çin markalarına kayış devam etmektedir.

2015 – 2017, Dibe Doğru Yarış

Bu durum, üreticilerin bazıları pay kazanmak için (örneğin Hikvision), diğerleri ise sadece hayatta kalmak için fiyatları düşürmeye devam etmesiyle ‘dibe doğru yarışa’ yol açtı.

Dibe doğru yarış, fiyatların çok düşmesiyle birlikte, Çin’den girenlerin genişlemesiyle artan yerel maliyetler, siber güvenlik sorunları (arka kapılar gibi), eleştiriler / tepkiler ve şimdi de ABD hükümetinin yasağı nedeniyle artık sona erdi.

2018’den Günümüze, Batı Çin’e Karşı

2018 yılında ABD hükümeti Dahua, Hikvision ve Huawei ürünlerinin ABD hükümeti tarafından kullanılmasını ve finanse edilmesini yasaklayan bir yasa çıkardı. Birincil etkisi ABD’de görülse de, bu hamle Batı’nın başka yerlerinde de bu Çin’li üreticilere yönelik incelemeleri artırdı; AB Parlamentosu insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek Hikvision’ın faaliyetlerine son verdi. Bu durum Avrupa ve Kuzey Amerika’da Hikvision satışlarının düşmesine neden oldu.

Ayrıca, ABD hükümetinin Huawei’ye yaptırım uygulama hamlesi ve Dahua ve Hikvision’ın bir milyon insanın toplama kamplarında tutulduğu Sincan’daki milyar dolarlık sözleşmeleri nedeniyle yaptırım için değerlendirildiğine dair tekrarlanan raporlar, video gözetim pazarında daha fazla değişiklik getirebilir.

2022 yılında, Birleşik Krallık hükümetinin hassas devlet tesislerinde Çin gözetim ekipmanlarını yasaklaması ve ABD FCC’nin Dahua ve Hikvision için yeni ürün yetkilendirmelerini yasaklaması da dahil olmak üzere çeşitli eylemler de gerçekleşti.

Mevcut eğilim Batı ile Çin arasındaki çatışmanın artması yönünde olsa da gelecekte bu eğilimin değişmesi mümkündür.

2019, Yapay Zeka ve Bulut Girişimleri Yükseliyor

Politika, video gözetiminde önemli bir faktör haline gelirken, son zamanlarda rekor sayıda video gözetim startup’ı ortaya çıktı.

Yapay zeka ve bulut bunu tetikledi. Önceki dönemler çözünürlükteki artışlar ve fiyat düşüşleri tarafından yönlendirilirken, bu dönem çok daha fazla ‘derin öğrenme’ kullanarak videoyu analiz eden ve videoyu bulutta yöneten yazılımlar tarafından şekillendiriliyor. Elbette video analitiği ve bulut on yılı aşkın bir süredir kullanılıyor. 2019’daki fark, bir dizi şirketin analitikteki gelişmelerden ve bulut etrafındaki destekleyici teknolojilerin (bant genişliği kullanılabilirliği, bulut altyapısı vb.) olgunluğundan yararlanmış olmasıdır.

2019’dan Güncele, Hizmet Olarak Rehine

Son yirmi yıldır, ister analogda NTSC/PAL ister IP’de ONVIF aracılığıyla olsun, video gözetiminde açık sistemler baskın olmuştur.

Şimdi ise Verkada, Meraki ve Rhombus gibi yeni oyuncular, ürün satın almayı ve ardından ürünün çalışması için sürekli bir abonelik ödemeyi gerektiren kapalı, kilitli sistemlerle ilgi çekmeye başladı. Bu segmentteki en büyük şirket olan Verkada, 2022’deki girişim destekli turun ardından 3,2 milyar dolar değer biçildi.

Bu şirketler, video gözetiminin satılma ve yönetilme şekline temel bir değişiklik ekleyerek şimdiye kadar başarılı oldular. Bu durum bu sağlayıcıların mali sonuçlarını artırsa da, kullanıcıları rehin tutmanın diğer kameraları veya sistemleri bağlama seçeneklerini kısıtlaması nedeniyle bunun hem kullanıcılar hem de sektör için net bir olumsuzluk olduğuna inanıyoruz.

2020’den Günümüz, Yüz Tanıma ve Belirsizlikler

Yüz tanıma sistemine yönelik eleştiriler ABD de dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinde önemli ölçüde artmış ve pek çok Avrupalının endişelerine yenileri eklenmiştir. Yüz tanımanın önyargılı olduğu ve kötüye kullanıldığı yönündeki bu eleştiriler, yüz tanımanın düzenlenmesi ve hatta giderek artan sayıda alanda yasaklanması çağrılarına yol açtı.

Bu durum Anyvision (şimdiki adıyla Oosto) ve FaceFirst’teki işten çıkarmalar da dahil olmak üzere birçok yüz tanıma şirketinin zorluklarla karşılaşmasına neden oldu. Gerçekten de Anyvision bu zorlukların üstesinden gelmek için odağını video gözetiminden erişim kontrolüne kaydırdı.

2020 ila 2022, Koronavirüs Etkisi

Tüm dünyada olduğu gibi, koronavirüs video gözetimini de önemli ölçüde etkiledi:

– Sokağa çıkma yasakları ürün satın almayı ve kurmayı engellediği için net gelir yıl boyunca azaldı.

– 2020’nin ortalarında termal ateş ölçer kameraların alımlarında artış olmuştur. 2020’nin en çok satan video gözetim ürünü termal ateş ölçer kamera/ekranlaması oldu. Sorun, bu cihazların çoğunun hileli olması ve sağlık yetkililerinin verimsizlikleri konusunda giderek daha fazla uyarıda bulunmasıydı. Buna rağmen, bunları yapan veya satan şirketler, yapmayanlara göre finansal olarak çok daha iyi performans gösterdi. Bu eğilim 2021’den itibaren keskin bir düşüş gösterdi.

2020’den Günümüze, Yapay Zeka ve Bulut Ana Akım

Yapay zeka ve Bulut, video gözetim yaygın bir şekilde benimsenmeye başlamışır. Yapay zeka ve bulut kullanımı artık kameralı güvenlik sisteminin satılma, dağıtılma ve kullanılma şeklini temelden yeniden şekillendiriyor.

Add a Comment

error: Icerik Korumalıdır. Tüm hakları Turk-IoT\'ye aittir !!