Termal Görüntüleme (güvenlik, görüntüleme) :
Sensör ve kamera, sahnedeki objenin termal ışınımını görselleştirmek için tasarlanmıştır. Genellikle grayscale olarak bilinen gri tonlar ile görselleştirilir. Termal görüntülemede kullanılan dalga boyları SWIR, MWIR, LWIR’dır.
Not : SWIR : Short Wave Infrared MWIR : Middle Wave Infrared LWIR : Long Wave Infrared |
Termal sektöründe yoğunlukla LWIR tip ürünler karşımıza çıkar. Temel sebebi maliyettir. Termal görüntülemenin yaygın uygulamaları güvenlik ve gözetlemedir. (çevre güvenlik, sınır güvenliği vb)
Termografi (test, ölçüm) :
Sensör ve kameralar, test ve ölçüm için tasarlanmış ve kalibre edilmiştir. İlave parametrelerle (emisivite, reflektif sıcaklık vb), termografi serisi ürünler +/- 2oC ya da %2 hassasiyetle gerçek sıcaklığı renklendirilmiş skala ile gösterir. Medikal, bilim, ARGE uygulamalarında kullanılır.
Termal görüntüleme ve termografinin çeşitli kullanıcıları ve ortamları bulunmaktadır.
Termal Temelleri :
Mutlak sıfırın (-273.15oC=0K) üstündeki tüm objeler moleküler titreşim ve hareketten dolayı kızılötesi bandında termal ışınım yayar.
Termal kameralar bu enerjiyi tespit eder, sıcaklık farklılıkları bazında görüntüyü oluşturur.
Visible light ve Termal enerji her ikiside elektromanyetik spektrumun parçasıdır. Ancak farklı dalga boylarına sahiptir. (elektromanyetik enerjinin diğer tipleri : ultraviole, mikro dalga, x-ray vb)

Normalde görüşümüz elektromanyetik spektrumun çok küçük bir kısmıyla sınırlıdır. Termal enerji, görünür ışıktan çok daha uzun bir dalga boyuna sahiptir. İnsan gözü tıpkı bizim radyo dalgalarını göremememiz gibi, infrared dalga boyunu da göremiyor. Görünür ışığın aksine, kızılötesi dünyasında mutlak sıfırın üzerinde bir sıcaklığa sahip her şey ısı yayar. Buz küpleri gibi çok soğuk nesneler bile kızılötesi yayar. Ve görünür ışık termal dünyayı etkilemez, bu nedenle çok aydınlık ve tamamen karanlık ortamlarda dahi görebilirsiniz.
Termal kamera, kızılötesi enerjiyi (ısı) algılayan ve bunu elektronik bir sinyale dönüştüren, termal görüntü veya video üretmek üzere işleyen bir cihazdır.
Farklı tip ışıklar dalga boylarına, frekanslarına ve enerjisine göre ayrışmaktadırlar. Daha uzun dalga boyu, daha az enerjili ışık anlamına gelmektedir.
λ (dalga boyu) = c/f

Elektromanyetik dalgalar f frekanslarına göre veya eşdeğer olarak dalga boyları λ = c/f’ye göre sınıflandırılır. Görünür ışık ~400 nm ila ~700 nm arasında bir dalga boyu aralığına sahiptir. Görünür ışık, tam elektromanyetik spektrumun sadece küçük bir bölümünü oluşturur. Daha kısa dalga boylarına ve daha yüksek frekanslara sahip elektromanyetik dalgalar, ultraviyole ışığı, X-ışınları ve gama ışınlarını içerir. Daha uzun dalga boylarına ve daha düşük frekanslara sahip elektromanyetik dalgalar, kızılötesi ışığı, mikrodalgaları ve radyo ve televizyon dalgalarını içerir.
Işınım tipi: | Frekans Aralığı(Hz) | Dalga boyu : |
visible | 4 – 7.5*1014 | 750 nm – 400 nm |
near-infrared | near-infrared | near-infrared |
infrared | 1013 – 1014 | 25 μm – 2.5 μm |

Visible .4 – .75μ | Near IR .75 – 1+ μ | SWIR 1-2.5μ | MWIR 3-5.5μ | LWIR 7-14μ |
Visible light teknolojisi / görünür ışık teknolojisi, bir obje üzerine düşen ve ondan yansıyan bir ışık kaynağına ihtiyaç duyar. Bu yansıma, gözümüzle gördüğümüzdür. Işık kaynağı doğal veya yapay ışık kaynağı olabilir. Doğal ışık kaynağı : güneş, ay, yıldız, vb. Yapay ışık kaynağı : kızılötesi aydınlatma, sokak aydınlatması vb
Görünür ışık teknolojisindeki renkler, bu dalga boyundaki yansıyan ışığın sonucudur.
Eğer ışık kaynağı yoksa, zifiri karanlıkta visible teknolojiler hiçbir şey göremez.

Emisivite & Yansıma :
Bir yüzeyin ısı yayılım kapasitesi emisivite olarak adlandırılır. Emisivite göreceli bir değerdir. ε ile gösterilir. 0 ile 1 arasında değişen bir değerdir. Bu bir objenin %0 – %100 yayma kabiliyeti olduğu anlamına gelir. Yüksek emisivite değerine sahip örnek vermek gerekirse insan derisi. (~0.9) Metaller az yayıcıdır. Ağır bir şekilde oksitlenmedikçe, emisive değerleri yaklaşık 0.25’tir. bakır, çelik, demir, nikel, aluminyum vb.
Emisyon (yayma) ve yansıma tamamlayıcıdır. İyi yayan bir nesne/obje, çok yansıtmaz.
Emisiviteyi biraz daha detaylıca inceleyelim.
Tüm nesneler ve malzemeler kızılötesi enerjiyi eşit şekilde yaymaz. Emisivite, bir objenin kızılötesi enerji yaydığı verimliliği tanımlayan bir terimdir. Bir kara cismin (BLACK BODY) emisyonu 1.00’dır Emisivitesi 0 olan bir nesne kızılötesi enerji yaymaz. Gerçek dünya nesneleri, 0 ile 1.00 arasında emisyon – emisivite değerlerine sahiptir.
Bir nesnenin sıcaklığı ve emisyonu, bir nesnenin ne kadar kızılötesi enerji yayacağını tanımlar. Aşağıdaki şekil, kuvarsın aynı sıcaklıkta bir kara cisimden daha az enerji yaydığını ve bu nedenle 1.00’in altında bir emisyona sahip olduğunu göstermektedir.

Farklı malzemeler, 0 ila 1.00 aralığında çok farklı emisyon değerlerine sahip olabilir (aşağıdaki tabloya bakın). Plastikler, seramikler, su ve organik malzemeler dahil olmak üzere birçok yaygın malzeme yüksek emisyona sahiptir. Kaplanmamış metaller çok düşük emisyona sahip olabilir. Örneğin cilalı paslanmaz çelik, yaklaşık 0.1’lik bir emisyona sahiptir ve bu nedenle aynı sıcaklıkta bir kara cismin enerjisinin sadece onda birini yayar. Farklı materyal, objeler için yaklaşık emisivite değerleri : https://www.thermoworks.com/emissivity-table
Materyal | Emisiviye Değerleri |
İnsan derisi | 0.98 |
Su | 0.95 |
Aluminyum (cilalı / parlak) | 0.10 |
Aluminyum (anodize edilmiş) | 0.65 |
Plastik | 0.93 |
Seramik | 0.94 |
Cam | 0.87 |
Kauçuk | 0.95 |
Infrared enerji, ister katı, ister sıvı veya gaz olsun, obje üzerinden, değişen seviyelerde emilim/soğurma (absorption), yansıma (reflection) ve iletim (transmission) özelliklerini sergiler.

Absorption – Emilim :
Absorpsiyon, kızılötesi enerjinin bir malzeme tarafından emilme derecesidir. Plastik, seramik, tekstil gibi malzemeler iyi emicilerdir. Gerçek dünyadaki nesneler tarafından emilen kızılötesi enerji, genellikle iletim, konveksiyon veya radyasyon(ışınım) yoluyla çevresine yeniden aktarılır.
Transmission – İletim :
Kızılötesi enerjinin bir malzemeden geçme derecesidir. 7 ile 14 µm arasındaki kızılötesi bölgede enerjiyi verimli bir şekilde ileten çok az malzeme vardır. Germanyum, kızılötesi enerjiyi iyi ileten birkaç maddeden birisidir. Bu nedenle kızılötesi kameralarda ya da termal kameralar diyebiliriz, lens malzemesi olarak Germanyum kullanılır.
Reflection – Yansıma :
Yansıma, kızılötesi enerjinin bir malzemeden yansıma derecesidir. Aluminyum, altın , nikel gibi cilalı metaller çok iyi reflektörlerdir.
Sonuçta enerjinin korunumu, gelen enerji miktarının emilen, yansıyan ve iletilen enerjinin toplamına eşittir.
Denklem 1 : Incident Energy = Absorbed Energy + Transmitted Energy + Reflected Energy |
Denklem 2 : Dışa yayılan enerji = Absorbed Enerji (Emilim)
Sabit sıcaklıkta vakumdaki bir nesne için, bir boşlukta olduğu için, nesneye giren veya nesneden çıkan başka hiçbir enerji kaynağı yoktur. Nesne tarafından emilen enerji, termal enerjisini arttırır – iletilen ve yansıyan enerji olmaz. Cismin sıcaklığının sabit kalması için, cismin emdiği kadar enerji yayması gerekir.
Bu nedenle, iyi emici (absorb) olan nesneler iyi yayıcıdır (emit) ve zayıf emici olan nesneler zayıf yayıcıdır. Denklem 2, denklem 1’e uygulandığında aşağıdaki gibi sonuç olur.
Denklem 3 : Incident Energy = Emitted energy + Transmitted Energy + Reflected Energy
Denklemi 100 eşitlersek.
Denklem 4 : %100 = %Emitted energy + %Transmitted Energy + %Reflected Energy
Emisivite, bir malzemenin/objenin enerji yayılım kapasitesine eşit olduğundan, denklem 4 aşağıdaki gibi yeniden ifade edilebilir:
Denklem 5 : %100 = Emisivite + %Transmitted energy + %Reflected energy
İletin enerji yüzdesi (transmitted energy) ve yansıyan enerji yüzdesi (reflected energy) aşağıdaki gibi yeniden tasarlanır.
Denklem 6 : 100% = Emissivity + Transmissivity + Reflectivity
Denklem 6’ya göre; emisyon, iletim/geçirgenlik ve yansıtıcılık arasında bir denge vardır. Bu parametrelerden birinin değerini artırmak, diğer iki parametrenin toplamında biz azalmayı gerektirir. Örnek bir nesnenin emisyonu artarsa, geçirgenliği ve yansıtıcılığının toplamı azalmalıdır. Aynı şekilde, bir cismin yansıtıcılığı artarsa, emisyon ve geçirgenliğinin toplamı azalmalıdır.
Çoğu katı nesne, çok düşük kızılötesi enerji iletimi sergiler – gelen enerjinin çoğu ya emilir ya da yansıtılır. İletkenliği sıfıra eşitleyerek, denklem 6 aşağıdaki gibi yeniden ifade edilebilir:
Denklem 7 : 100% = Emissivity + Reflectivity
Enerji iletmeyen nesneler için, yayma ve yansıtma arasında basit bir denge vardır. Emisivite artarsa, yansıtma düşmelidir. Yansıtma artarsa, emisyon azaltılmalıdır. Örneğin, emisyonu = 0,92 olan bir plastik malzeme, yansıtma = 0,08’e sahiptir. Emisivite = 0.12 olan cilalı bir alüminyum yüzey, yansıtma = 0.88’e sahiptir.
Çoğu malzemenin yayıcı – (emission) ve reflection- (yansıtıcı davranışı), elektromanyetik spektrumun görünür ve kızılötesi bölgelerinde benzerdir. Örneğin cilalı metaller, hem görünür hem de kızılötesinde düşük emisyona ya da emisiviteye ve yüksek yansıtıcılığa sahiptir. Bununla birlikte, görünürde iyi emici, iletici veya yansıtıcı olan bazı malzemelerin kızılötesinde tamamen farklı özellikler sergileyebileceğini anlamak önemlidir.
Termal Kameranın iç bileşenleri :
Bir termal kamera sahnedeki kızılötesi ışınımdan termal bir görüntü ya da termogram elde etmek için birçok bileşenden oluşur.

UFPA : Uncooled Focal Plane Array Detector (Microbolometer)
Termal Optiği :
Termal kameralar için optik malzeme genellikle Germanyum (Ge) kullanılır ancak farklı malzemelerde kullanılır. Spektral özellikleri sağlamak ve iletimi arttırmak için, tüm lensler antireflektif (AR) kaplama (yansıma önleyici kaplama) ile kaplanır.
Kaplamanın kalınlığı, LWIR ya da MWIR için lens kullanımına bağlıdır. AR kaplamasız, lens yalnızca IR bandın %40-50’sini geçirir. (2-14 µm)
IR camlar, (lensler değil) diğer ucuz materyallerden yapılabilir. Ancak lens için kullanmak imkansızdır.

Germanyum : Germanyum (Ge), UV ve VIS dalga boylarını bloke eden, ancak 2µm~14µm IR’ye izin veren nispeten sert, yüksek yoğunluklu, IR ileten bir malzemedir. Germanyum 2-14μm arasında 45⁰C’ye kadar %45’in üzerinde iletim yapar, ancak iletim 100⁰C’de yavaş yavaş, ardından 200⁰C’nin üzerinde daha hızlı bozulur. Daha yüksek sıcaklıklara maruz kalmak malzemede feci arızalara neden olabilir, bu nedenle Germanyum bu koşullarda kullanım için uygun değildir. |
LWIR bantta lensler için kullanılan materyaller :

Şimdi termal optiğinde karşımıza çıkan diğer terimlerle yolumuza devam edelim. Oldukça yorucu bir yazı değil mi 🙂
FOV – Field of View Nedir ?

FoV -> Field of View anlamına gelmektedir. Lensin yatayda (HFOV) ve dikeyde (VFOV) ne kadarlık bir açı ile görüş sağlayacağını gösteren kavramdır ve doğrudan lens focal length değeri ile ilişkili kavramdır.
IFOV -> Instantaneous Field of View : FOV içindeki bir pikseli ifade eder. (mrad cinsinden)
IFOV değerini hesaplamak için aşağıdaki formülü kullanabiliriz.
IFOV = (FOV/number of pixels*) x [(3.14/180)(1000)] formülü mrad cinsinden IFOV sonucunu döndürür.
IFOV = (FOV/number of pixels*) x [(3.14/180)(1000)] |
Focal Length : Lensten odak noktasına olan uzaklıktır.

f : Focal length – odak uzunluğu
F : F-number – diyafram
Lens, kameranızın dünyaya açılan penceresi olduğundan, kullanılan lensin kalitesinin yüksek kalitede olmasını sağlamak önemlidir. Görüntü kalitesini belirleyen ana özelliklerden biri F-number olarak bilinir. Bir F-sayısı (ƒ/#) veya F-stop, bir lensin odak uzunluğunun diyaframın çapına oranını ifade eder ve mercekten gelen ışık miktarını belirtir. Lensler tipik olarak maksimum diyafram açıklığı yetenekleriyle belirtilir.
Düşük F/# daha büyük diyafram (hızlı lens olarak da adlandırılır) anlamına gelir, bu da daha yüksek ışık veya kızılötesi toplama yeteneği ile sonuçlanırken, yüksek ƒ/# daha düşük ışık veya kızılötesi toplama özelliğine sahip daha küçük bir diyafram (yavaş lens) anlamına gelir. f-sayısı ne kadar düşükse, lens, görünür ve NIR görüntülemede o kadar iyi olur, çünkü bu, artan ışık (veya Lux) duyarlılığına sahip bir sistemle sonuçlanır ve kameranın daha düşük ışık seviyelerinde daha doğru görüntüler yakalamasına ve IR’ye daha iyi yanıt vermesine olanak tanır.
Termal kameralar için, daha düşük F-stop değeri görüntünün kontrastını (karşıtlığını) ve netliğini artırarak daha yüksek algılama mesafeleri sağlar. Bir F1.0 Ge lens, F1.6 Ge lense göre sensöre 2.5 kat daha fazla infrared termal enerji transfer edilmesini sağlar. Termal görüntülemeye bakarken, sistemin gerçek performansını belirlemede çoğu zaman termal sensör kadar önemli olduğundan, lensin f sayısına bakmak çok önemlidir.
Sonuçta düşük F-stop ya da F-number değerli bir lens termal kameranın toplam hassasiyetini arttırır. Bu da daha detaylı ve keskin görüntüler anlamına gelir. Bu da detection (tespit), recognition (algılama), identification (tanımlama) sonuçlarında olumlu çarpan etkisi olur.

Termal Optik – Temizlik :
Gerekli malzemeler :
- Optik dereceli mendil/bez
- Saf su (deiyonize)
- Izopropil alkol (IPA)
Optik dereceli bezi deiyonize su ile ıslatıp, lens yüzeyi silinir. Aynı işlemi su yerine IPA ile yapın. Yüzeyde ıslaklık kalmaması ve leke bıramaması için için optik bez ile tam olarak kurulayın.
Not : temizlik esnasında aşırı bastırma ya da çok sık yapmak cam önündeki kaplamayı aşındırabilir.
Infrared Sensör :
infrared sensör, Infrared ışınım ile etkileşen sensördür. Sensörün iki ana tipi bulunmaktadır. Soğutmalı (photo detector / photonic) ve soğutmasız (microbolometer) tip.
Bir Infrared kamera / termal kamera seçiminden önce, çeşitli tip IR sensörler bulunduğu bilinmelidir. Infrared spektrum; near IR, SWIR, MWIR, LWIR’dan oluşur. Bu dalga boylarında ışınımı tespit etmek için, bir takım sensör teknolojileri kullanılmaktadır. SWIR sensörler Indium Gallium Arsenide (InGaAr)’dan, MWIR sensörler Indium Antimonide (InSb)’dan oluşur. SWIR ve MWIR sensörler aktif soğutmalıdır, yani soğutmalı tiptir. Bu durumda hassasiyetini artmasına sebep olur.
LWIR aralıkta, MCT olarak bilinen Mercury Cadmium Telluride ve Strained Layer Superlattice (SLS) yüksek seviyeli hassasiyet sağlar. Ancak her iki teknolojide aktif soğutma gerektirir, bu da maliyeti arttırır. LWIR’da daha az hassas ancak ekonomik çözüm microbolometer’dır.

LWIR dalga boyundaki termal kameralarda, “mikrobolometre” adı verilen bir kızılötesi dedektör/sensör içerir. Bir mikrobolometre, dalga boyu 7 ila 14 µm arasında olan kızılötesi radyasyona duyarlı bir dizi küçük ısı algılayıcı sensördür. Her dizi öğesinin boyutu yaklaşık olarak 17 x 17µm’dir (0.025 x 0.025mm). Kızılötesi enerji tek bir bolometre elemanına çarptığında, elemanın sıcaklığı artar ve elektriksel direnci değişir. Bu direnç değişimi ölçülür ve daha sonra bir termal görüntüde grafiksel olarak işlenir ve gösterilir.
Shutter :
NUC : Non Uniformity Correction, birbirine benzememezlik düzeltme, çeşitlilik düzeltme olarak çevrilebilir.
Termal görüntünüzün neden bazen donduğunu ve kameranın tık sesi çıkardığını merak ediyorsanız, alarma geçmenize gerek yok, non uniformity correction yapıyor. Bunu neden yapar?
FFC = Flat Field Correction ()
Shutter tarafından iç kalibrasyon prosedürü olarak yapılır. Amaç 2-D görüntüden artifact’leri kaldırmaktır. NUC olarak da bilinir. NUC = Non Uniformity Correction.
Temel olarak, termal kameranın kendi iç ısısı, ortam sıcaklık okumalarını enterfere edebilir. Doğruluğu arttırmak için, termal kamera kendi optiğinden kaynaklı IR radyasyonunu ölçer ve ardından görüntüyü bu okumalara göre ayarlar. NUC, her piksel için gain (kazanç) ve ofseti ayarlayarak daha yüksek kaliteli, daha doğru bir görüntü üretir.
İlk başlatmanın ardından kamera sık sık bir NUC gerçekleştirecektir. Kamera ısındıkça ve sabit bir çalışma sıcaklığına ulaştığında, NUC daha az sıklıkta olacaktır. Kamerayı açtıktan yaklaşık 20 saniye sonra bir termal görüntü elde edebilirsiniz, ancak çoğu termal kamera, en iyi sıcaklık ölçüm doğruluğu için sabit bir ortamda en az 20 dakikalık ısınma süresine ihtiyaç duyar.
Kamera otomatik olarak bir NUC gerçekleştirir, ancak önemli bir sıcaklığı ölçmeden veya kritik bir görüntü yakalamadan önce NUC işlevini manuel olarak da kullanabilirsiniz. Bu, en fazla doğruluğu sağlamaya yardımcı olacaktır.
Yukarıda bahsedildiği gibi, NUC, sıcaklık okumalarını iyileştirmek için önemlidir. NUC olmadan, dengesiz sıcaklık okumaları alma riskiyle karşı karşıya kalınabilir.

Termal Kamera – Datasheet Okuma :
Çeşitli termal kameraların teknik dokumanlarında (datasheet) çok sayıda bilgi ve özellik yer alır. Bu özelliklerin ne anlama geldiğini kısaca ele alalım.
Image sensor | Kullanılan sensör tipi, Ör : Vanadium oxide (VOx) UFPA |
Çözünürlük | Dizideki toplam piksel sayısı |
Piksel pitch / piksel interval | Bir piksel elementinin boyutu |
Response waveband – çalıştığı dalga boyu | LWIR, MWIR, SWIR gibi. EM spektrum aralığını ifade eden kavram |
NETD | Termal hassasiyetinin seviyesidir. Açılımı : Noise Equivalent Temperature Difference mK (mili kelvin) cinsinden ifade edilir. |
Focal Length | Lensten, odak noktasına olan mesafe (mm cinsinden) |
IFOV | Instantaneous Field of View, FOV içindeki bir piksel (mrad cinsinden) |
Focus Mode | Netleme tipi (sabit, manuel, otomatik) |
Minimum Fokus Mesafesi | Netleme için minimum mesafe |
Aperture – Diyafram | F-sayısı / F-number |
Bu parametrelerin dışında çevresel koşullar (çalışma sıcaklığı, nem aralığı, IP sınıfı, IK sınıfı vb), encoding parametreleri (MJPEG, H.264), 3.parti entegrasyon (ONVIF,SDK gibi) gibi..

Örnek teknik dokuman 1, [Axis]

Örnek teknik dokuman 2, [Pelco]

Örnek Teknik dokuman 3, [Hikvision]

Örnek Teknik dokuman 4, [FLIR]
Sensör :
Sensörün önemli parametrelerinden birisi çözünürlüktür. Şu anda markette yaygın olarak kullanılan çözünürlük değerleri 160×120 / 384×288 / 640×512. Bugünlerde 1024×768 çözünürlüğünü görmemiz de mümkündür.

ITAR :

Termal sensör ticareti (ve termal sensör içeren ürünler) ITAR regülasyonu kontrölü altındadır. Wassenaar Aggrement üyesi ülkeler termal teknolojisi ile ilgili süreçlerde bu regülasyonu takip etmeleri gerekmektedir.
WASSENAAR DÜZENLEMESİ Nedir ? Wassenaar Düzenlemesi, konvansiyonel silahların ve çift kullanımlı mal ve teknolojilerin transferinde şeffaflığı ve daha fazla sorumluluğu teşvik ederek bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrara katkıda bulunmak ve böylece istikrarsızlaştırıcı birikimleri önlemek amacıyla oluşturulmuştur. Amaç aynı zamanda bu eşyaların teröristler tarafından ele geçirilmesini engellemektir. Wassenaar Düzenlemesi içerisinde katılımcı devletler : Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Hindistan, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Kore Cumhuriyeti, Romanya, Rusya Federasyonu, Slovakya, Slovenya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye, Ukrayna, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri. |

Termal Kameranın Avantajları :
- 0 lux ışık koşulları altında yani zifiri karanlıkla infrared termal enerjiyi kullanarak görüntü elde edebilir, herhangi bir doğal/yapay aydınlatma kaynağına ihtiyaç yoktur.
- Yüksek kontrastlı görüntü ile Video analitikte yüksek başarı oranı (>%80, >%90)


- Tek bir termal kamera ile uzun mesafeli hat boylarının izlenmesi,
- Sis,yağmur, kardan daha az etkilenir. (pratik olarak tüm hava koşullarında çalışır)
- Özel hayatın gizliliğinin önemli olduğu yerlerde gizlilik koruması, kimliklendirme yapılamamaktadır. Sadece birşeyin varlığı görülür.
- Sıcaklık ölçümleme kabiliyeti,
- Çevre güvenlik (perimeter defence), yangın tespit (fire detection), sıcaklık ölçüm (temperature measurement) analizleri,


· Işık enterferelerinin olduğu (karşıdan gelen ters ışık) ortamlarda bile görüntü elde edilebilmesi,
Kaynakça :
http://labman.phys.utk.edu/phys222core/modules/m6/The%20EM%20spectrum.html
https://www.optotherm.com/emiss-physics.htm
https://www.thermoworks.com/emissivity-table
https://eom.umicore.com/en/infrared-solutions/infrared-optics/
https://en.wikipedia.org/wiki/Germanium
https://www.vision-systems.com/cameras-accessories/article/16736873/choosing-a-camera-for-infrared-imaging
https://www.knightoptical.com/stock/default/germanium-window-50mmdiax3mmthk-ar-ar-3-12um.html
https://www.optotherm.com/microbolometers.htm
https://www.flir.com/discover/what-is-infrared/
https://www.sciencedirect.com/topics/physics-and-astronomy/emissivity
https://www.flir.com/discover/professional-tools/what-is-a-non-uniformity-correction-nuc/
https://sites.google.com/a/udayton.edu/rhardie1/research/nonuniformity-correction
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wassenaar_Arrangement_map.png
https://www.flir.com/discover/security/perimeter-protection/video-analytics-on-the-rise2/