Sektörel Sözlük, onvif,ossa, entegrasyon, video analitik, bilgisayarlı görüş, makine öğrenmesi, derin öğrenme, cctv, access control, vb alanlarda hap bilgi sağlayan bir sözlüktür.
0-9
- 1080p
- 1080p (1920×1080 piksel: Full HD olarak da bilinir, ekranda yatay olarak 1.920 piksel ve dikey olarak ekranda 1.080 piksel görüntülenen bir HD Yüksek Çözünürlüklü Video modu grubudur; p, aşamalı tarama (progressive scan), yani non-interlaced anlamına gelir. Terim genellikle 16:9’luk bir geniş ekran en boy oranını varsayar, bu da 2,1 megapiksel çözünürlüğe işaret eder.Genellikle 1080p ile 720p çözünürlük arasında fark göstermek için full HD olarak pazarlanır.
- 4K Çözünürlük
- 4K, 3840×2160 pikselden oluşan çözünürlüğü ifade eder. Hem yatay da hem de dikeyde full hd’den (1080p) 2’şer kat daha fazla olduğu için toplamda 4 kat daha fazla çözünürlüğe sahiptir. Full hd 2.1mpx, 4K ~8mpx’i ifade eder.
- 4K/8K Çözünürlük
- 4K ve 8K, yatay çözünürlüğün en yakın bin piksele yaklaştığı sinema video çözünürlüğü ölçüm standartlarından türetilen ölçümlerdir. 2048 piksellik yatay çözünürlüğe sahip bir video veya sensör 2K olarak, 2880 piksel 2,8K olarak, 6560 piksel 6,5K olarak temsil edilir, vb. Bunlar sırasıyla 2048×1080 ve 4096×2160 olarak ayarlandı. Tüketici videosunun çözünürlükleri sinema standartlarından biraz farklıdır ve 2007’de Sinema ve Televizyon Mühendisleri Derneği (SMPTE), UHDTV1 ve UHDTV2 adları altında 3840×2160 (2160p olarak da bilinir) ve 7680×4320 için standart çözünürlükler tanımladı.
Birkaç yıl sonra, televizyon üreticileri 2160p/UHDTV1 çözünürlüklü panelleri pazarlamaya başladıklarında, sinema standartlarında kullanılan daha akılda kalıcı takma adı benimseyerek panelleri “4K” çözünürlükler olarak pazarlamaya karar verdiler. Bu nedenle artık “4K” terimiyle temsil edilen iki çözünürlük var. DCI 4K, 2048×1080 çözünürlüğü ifade ederken UHD 4K, 3840×2160 çözünürlüğü temsil eder. Sinemalar ve film prodüksiyonu dışındaki her şey için, 4K terimi düşünüldüğünde UltraHD 4K (3840×2160) ortak standarttır. Aynı pazarlama hamlesi 8K için yapıldı ve terim artık yaygın olarak 7680×4320 UHDTV2 çözünürlüğüne atıfta bulunuyor.
A
- ABF (Automatic Back Focus)
- “Arka Odak”, lens sonsuza odaklandığında; kameranın lensinin arkasından, görüntünün odak düzlemine(focal plane) olan mesafedir.
Otomatik Arka Odaklama (ABF), bir kameranın en uygun şekilde odaklanmış bir HD görüntü için, bu mesafeyi otomatik olarak ayarlama yeteneğidir.
- AGC
- Auto Gain Control (Otomatik Kazanç Kontrolü), düşük ışık koşullarında video sinyalini otomatik olarak artırır, amplifikasyon. Günümüzde AGC çoğu kamerada mevcuttur.
- AHD
- Analog High Definition; HD videoyu güvenlik kameralarından DVR’lara iletmek içi koaksiyel kablo kullanan analog yüksek çözünürlüklü kapalı devre televizyon (CCTV) video gözetim standardıdır. AHD 720p, 1080p, 4MP,5MP, ve 8MP HD video çözünürlüklerini destekler.
- AI (Artificial Intelligence)
- Video gözetimi için yapay zeka, insanları, araçları veya nesneleri tanımak için Gözetleme Kameralarından gelen görüntüleri analiz eden bilgisayar yazılım programlarını kullanır. Yaygın AI işlevleri arasında “Yüz yakalama”, “obje özelliklerinin çıkarımı” ve “plaka tanıma”, “yüz tanıma” vb bulunur.
- API (Application Programming Interface)
- Bir uygulama programlama arabirimi (API), iki veya daha fazla bilgisayar programının birbiriyle iletişim kurmasının bir yoludur. Diğer yazılım parçalarına hizmet sunan bir tür yazılım arayüzüdür. Böyle bir bağlantının veya arayüzün nasıl oluşturulacağını veya kullanılacağını açıklayan bir belge veya standarda API spesifikasyonu denir. Bu standardı karşılayan bir bilgisayar sisteminin bir API’yi uyguladığı veya kullanıma sunduğu söylenir
- AVI
- Audio Video Interleaved’in kısaltması. Bu, PC dünyasında kullanılan ve çeşitli standart programlar tarafından okunabilen tipik bir video formatıdır. Bazı DVR,NVR,VMS üreticileri, standart bir PC’de kolay inceleme için videoyu AVI dosyalarına aktarabilir.
- ActiveX
- ActiveX, yazılım bileşenlerinin, bunları oluşturmak için kullanılan dil(ler)den bağımsız olarak ağ ortamında birbirleriyle etkileşime girmesini sağlayan bir standarttır. Web tarayıcıları ActiveX denetimleri, ActiveX belgeleri ve ActiveX komut dosyalarıyla temasa geçebilir. ActiveX denetimleri genellikle gerektiğinde otomatik olarak indirilir ve kurulur.
- AoV
- Angle of View ; Bir kamera tarafından görüntülenen belirli bir sahnenin açısal kapsamı. Daha genel bir terim olan görüş alanı veya FOV ile birbirinin yerine kullanılır. Görüş açısı genellikle 90°, 75° gibi derecelerle tanımlanır.
- Aperture
- Diyafram, bir lensin F Stop değerini ifade eder. Görüntü sensörüne girmesine izin verilen ışık miktarını belirleyen açıklığın alanıdır. F – stop sayısı ne kadar düşük olursa, o kadar fazla ışık geçişi olur, F1.0, F1.2’ye göre daha iyidir.
- Aperture
- Bir kameranın açıklığı, merceğin(lensin) açıklığının (ve bazen dahili ışık yolunun) boyutudur. Açıklık, açıklığın çapı ölçülerek kendi başına ölçülebilir.
F değeri ne kadar küçükse açıklık o kadar büyük olur, bu da daha yüksek ışık toplama yeteneği (veya termal kızılötesi enerji toplama yeteneği) ile sonuçlanır. Yüksek bir f-sayısı, daha düşük miktarda ışık (veya termal kızılötesi) toplama yeteneği ile sonuçlanır. Tipik olarak f değeri ne kadar düşük olursa lens o kadar iyi olur ve kamera görünür, NIR, SWIR ve özellikle termal kızılötesi görüntülemede o kadar iyi çalışır. Görünür, NIR ve SWIR kameralarda daha düşük bir f değeri, kamera sisteminin daha düşük ışık seviyelerinde daha doğru görüntüler yakalamasına ve IR veya beyaz ışık aydınlatmasına daha iyi yanıt vermesine olanak tanıyan, artan ışık duyarlılığına sahip bir kamera sistemiyle sonuçlanır. Termal kızılötesi kameralar için, hem soğutmalı hem de soğutmasız termal kameralar için menzili ve performansı iyileştiren radyant ısı toplama yeteneğini artırır.
Görünür, SWIR ve NIR kamera lensleri genellikle, lensten gelen ışık miktarını ve kameranın alan derinliğini değiştirebilen dahili ayarlanabilir bir açıklık olan motorlu bir iris içerir.
Termal kızılötesi kameralar için, daha büyük bir açıklığa (düşük f değeri) sahip olmak, görüntü kontrastını ve netliği artırır, bu da daha uzun algılama mesafeleriyle sonuçlanır. Bu özellikle ƒ/1.0 ila ƒ/1.6 gibi daha düşük f-değerli lenslerin gerekli olduğu soğutmasız LWIR kameralar için geçerlidir. Bir ƒ/1.0 Ge lens, bir ƒ/1.6 lense göre 2,5 kat daha fazla kızılötesi termal enerjinin kızılötesi sensöre aktarılmasına olanak tanır. Termal kameralar gördükleri fotonların tamamı cisimler tarafından doğal olarak yayıldığı için aydınlatma gerektirmez ve 0 lux (tamamen karanlık) ortamda çalışabilirler. Termal görüntülemeye bakarken merceğin f sayısına bakmak çok önemlidir, çünkü bu genellikle sistemin gerçek performansını belirlemede termal sensör özellikleri kadar önemlidir. Tespit, Teşhis ve tanımlama için yüksek kontrast, uzun menzilli performans sağlamak üzere LWIR termal kameralarda çoğunlukla ƒ/1.0 ve ƒ/1.3 lensler kullanılır.
B
C
D
E
F
G
H
- Hikvision ISAPI
- ISAPI, güvenlik cihazları/sunucuları (örn. Kameralar, DVR, NVR, vb.) ile istemci yazılımı/sistemi arasında iletişim kurmak için HTTP’ye dayalı RESTful stilinde bir metin protokolüdür.
Daha fazla bilgi için linke tıklayın.
I
J
K
L
- Long wave Infrared (LWIR)
- Onlarca yıldır, ordu tarafından insan faaliyetini tespit etmek için LWIR (uzun dalga kızılötesi) ve MWIR (orta dalga kızılötesi) sensörlerine dayalı kızılötesi kameralar kullanılmaktadır. Bu kızılötesi kameralar, ortam farklı bir sıcaklığa sahip olduğunda öne çıktıkça insanların, araçların, hayvanların termal emisyonlarını algılar. LWIR sensörleri için, yaygın soğutmasız LWIR mikrobolometre sensörleri ile çok daha egzotik soğutmalı LWIR sensörleri arasında ayrım yapıyoruz.
Soğutmasız bir LWIR mikrobolometre, temel olarak her pikselde bir direnç bulunan bir termal sensördür. Mikrobolometre yapısının kendisi genellikle amorf silikon (a-Si) veya Vanadyum oksitten (Vox) yapılır. Resistör değeri, gelen radyasyon miktarına bağlı olarak değişecektir, çünkü gelen kızılötesi radyasyon direnç yapısını ısıtacaktır. Her pikseldeki bu direnç değişimi daha sonra ölçülür ve işlenir ve ardından bir görüntü oluşturmak için kullanılır. Tipik olarak mikrobolometre yapısı, 8 ila 14 µm arasındaki dalga boyları için en iyi hassasiyet için optimize edilmiştir.
LWIR soğutmalı bir detektör bir fotodetektördür ve tipik olarak HgCdTe (Cıva-Kadmiyum-Telluride) veya QWIP (Quantum Well Infrared Photodetector) malzemeleri gibi yarı iletken malzemeler kullanır. Bir fotodetektör, fotonları elektronlara (veya daha doğrusu: elektron deliği çiftlerine) dönüştürmek için bir yarı iletken kullanır. En yaygın fotodetektör, çoğu cep telefonu kamerasında (görünür ışık için) kullanılan silikon CCD’dir. Uygulamaya bağlı olarak LWIR fotodedektörlerinin, örneğin bir Stirling soğutucu kullanılarak 77K veya altına soğutulması gerekir. Tipik olarak, bu dedektörler 7 ila 12 µm arasındaki dalga boylarına duyarlıdır.
M
- Midwave Infrared (MWIR)
- MWIR bölgesi aynı zamanda “termal kızılötesi” olarak da adlandırılır çünkü radyasyon nesnenin kendisinden yayılır ve nesneyi görüntülemek için harici bir ışık kaynağına gerek yoktur. Bir nesnenin termal kameraya ne kadar parlak göründüğünü iki ana faktör belirler: nesnenin sıcaklığı ve yayma gücü/Emisivite (malzemelerin ne kadar verimli yayıldığını açıklayan fiziksel bir özelliği).
Bir nesne ısındıkça daha fazla enerji yayar ve termal görüntüleme sistemine daha parlak görünür. Atmosferik engeller, MWIR bandında SWIR bandına göre çok daha az saçılmaya neden olur, bu nedenle bu daha uzun dalga boylarına duyarlı kameralar duman, toz ve sise karşı oldukça toleranslıdır.
MWIR, ışığı 3 μm ila 5 μm spektral bantta toplar. MWIR kameralar, sıcaklık ölçümleri ve mobiliteye odaklanmak yerine birincil amaç yüksek kaliteli görüntüler elde etmek olduğunda kullanılır.
N
O
P
Q
R
S
- SDK (Software Development Kit)
- SDK (Software Development Kit), donanım ve yazılım geliştiricileri için sunulan ve içerisinde bir takım yazılım geliştirme araçlarını barındıran geliştirme aracıdır. SDK’lar sıklıkla API, örnek kodlar ve dokümantasyon verilerini içerisinde barındırmaktadır.
- Shortwave Infrared (SWIR)
- SWIR veya kısa dalga kızılötesi dedektörler, genellikle LWIR ve MWIR görüntüleyicileri tamamlayan benzersiz yetenekler sunar. Bir SWIR detektörü, soğutulmuş bir LWIR veya MWIR detektörü gibi bir fotodetektördür. LWIR veya MWIR görüntülemeden farklı olarak, SWIR görüntüleme (esas olarak) yansıyan ışığı kullanır. Bu, görünür kameralara veya insan gözüne çok benzer. Bu nedenle SWIR görüntüleri, çözünürlük ve ayrıntı açısından (siyah beyaz) görünür görüntülerle karşılaştırılabilir.
InGaAs malzemesinin son zamanlarda kullanılması, kriyojenik olarak soğutulmayan SWIR görüntüleyiciler için bir çığır açmıştır. InGaAs SWIR dedektörleri tipik olarak bir Peltier soğutucu kullanır ve SWIR bandında 900 ile 1700 nm arasında bir hassasiyete sahiptir.
SWIR kameraları, diğer teknolojilere göre büyük bir avantaj olan gece ve gündüz (yıldız ışığı) görüntüleme için kullanılabilir. Diğer önemli avantajlar ise küçük boyutu (soğutulmuş dedektörlere kıyasla), gizli lazerleri görebilme ve camın arkasını görebilme yeteneğidir.
T
U
V
W
X
Y
Z