ODM ile Cihaz Uyumluluk Testi
Cihazınızın ONVIF uyumlu olup olmadığını anlamak istiyorsanız, bu yazıda ONVIF conformant products altında yayınlanan ya da uyumlu olsa dahi bu listede yayınlanmamış olan bir cihazın, ONVIF uyumluluk testini yapacağız. ONVIF Device Manager namı diğer ODM, ücretsiz bir yazılımdır.
Onvif Device manager yazılımının 2016-11-15 tarihinde yayınlanan versiyonunu ONVIF web sayfasına üye olmadan indirmek için https://sourceforge.net/projects/onvifdm/ adresini kullanabilirsiniz.
ONVIF Device Manager Nedir ?
ODM, IP kameralar, NVR’lar, DVR’lar, video encoder’lar vb cihazların ONVIF uyumluluklarını test etmek ve desteklenen parametrelerini yine bu yazılım ara yüzünden değiştirmeyi sağlayan test aracıdır. ODM ile bir cihazın yönetilebilmesi için ilgili cihazın (IP Kamera, NVR, DVR, Video encoder vb.) ONVIF protokolünü desteklemelidir. (ONVIF profil Q, Onvif Profil S, Profil T (gelişmiş video profili) gibi.) ODM, Moskova,Rusya’da olan Synesis firması tarafından geliştirilmiştir ve GNU General Public lisans altında dağıtılmıştır.
ODM Ara yüzü :
ODM aracının ara yüzü oldukça basittir. Sol üst kısımda cihaz ile ilgili kullanıcı adı şifre girilmesini sağlayan metin kutuları (text box’lar) bulunmaktadır. Cihazın otomatik olarak bulunmaması durumunda da ADD butonu aracılığı ile yeni cihaz ekleme işlemi yapılmaktadır.
Yeni bir cihaz eklemek için add butonuna tıklayarak yeni bir cihaz ekleyelim. Burada şöyle bir husustan bahsetmekte fayda var. Bazı cihazlarda ONVIF kullanıcısı oluşturulması ve username-password alanına girilmesi gerekiyor. İlgili kullanıcı adı ve şifre girilmediği durumda cihazın dönmüş olduğu hata aşağıdaki gibidir.
“HTTP isteği, istemci kimlik doğrulama düzeni ‘Anonymous’ içinde yetkilendirilmemiş. Sunucudan alınan kimlik denetimi üst bilgisi ‘Digest realm=”AXIS_WS_ACCC8ED3C709”….’”
http://192.0.0.70 /onvif/device_service konumunda dinleme yapan, iletiyi kabul edebilecek bitiş noktası yoktu. Bunun nedeni genellikle hatalı bir adres ya da SOAP eylemidir. Ayrıntılan için varsa InnerException öğesine bakın.
Bu hatanın sebebi IP kamerada ONVIF için yanıt verilmiyor olmasıdır. Bunun da temel nedeni ONVIF’in kamera üzerinde devre dışı olmasıdır. ONVIF’in aktifleştirilmesi ve kullanıcı ekleme işleminin yapılması gerekmektedir.
Görüldüğü üzere ONVIF devre dışı. Herhangi bir kullanıcı tanımı yapılmamış..
Şimdi tekrar deneyelim.
Şimdi de ‘GetProfiles’ işlemi yanıt iletisi gövdesinin serisi kaldırmada hata oldu hatası döndü. Bunun sebebi ODM IP kameradan ONVIF profil S aracılığıyla yayın çekmeye çalışmakta ve H.264 video kodlama tipinde profil beklemektedir. Muhtemelen kameranın video kodlama tipi H.264’ten farklı… Aşağıdaki resimde görüleceği üzere video kodlama tipi H.265. Bunu H.264 olarak değiştirip tekrar deneyelim.
Profilleri başarılı bir şekilde alabildik.
Bazı cihazlarda ise yalnızca IP adresini biliyorsanız add butonuna tıklayarak tanımlama yaptığınız anda cihaza erişim sağlayabiliyorsunuz. Ancak bu yöntem riskli bir yöntemdir. İnternet ortamına açılan bir cihaz bu şekilde dışarıdan saldırılara maruz kalabilir.
192.168.0.20 IP adresini ekliyoruz. Bu alanda yalnızca IP adresi alanını değiştirin.Diğer alanları modifiye etmeye gerek bulunmamaktadır. Burada yine değinilmesi gereken önemli nokta, eğer sizin cihazınız (IP Kamera, video encoder, nvr, dvr vb) farklı bir ONVIF portu kullanıyorsa IP adresinin devamına ilgili portun yazılması gerekmektedir. Örneğin aşağıdaki örnekte cihazın ONVIF portu 8888 olarak tanımlanmıştır.
Ancak çoğu zaman port numarasını değiştirmeye gerek bulunmamaktadır. Eğer default tanımlarla yaptığınız ekleme sonucunda cihazınız eklenmiyorsa ve hata dönüyorsa, eklemeye çalıştığınız cihazın ONVIF portunu kontrol etmeniz gerekmektedir. Bunu üreticinin user manuel’lerinden görebilirsiniz.
Herhangi bir kullanıcı adı ve şifre girmeden yalnızca cihazın IP adresini girdik ve cihazın ONVIF altında desteklenen özellikleri önümüze geldi.
Cihaz(lar) başarılı bir şekilde eklendikten sonra, sol cihaz panelinden istediğimiz cihazı seçerek sağ tarafta özelliklerini görebiliriz.
Kamera Canlı Görüntüsü :
Cihazınızdan canlı görüntü almak için “live video” linkine tıklayabilirsiniz.Bu alan cihazınızın (IP Kamera, nvr,dvr, video encoder) ONVIF protokolü ile çalıştığının kanıtıdır.
Eğer düşük çözünürlüklü, düşük kaliteli bir video görüyorsanız, endişelenmeyin. Bu cihazınızın yayın yapmış olduğu profil ile ilgilidir.
IP kamera profilleri :
IP kameranın desteklediği profil sayısı doğrudan donanımsal kabiliyetleri ile ilgilidir. Profesyonel güvenlik kameraları çok sayıda profil desteğine sahip olmaktadır. ONVIF device manager kameradan hangi profil aracılığı ile yayın gönderildiğini gösterir. Ayrıca bunun yanında RTSP url’ini öğrenebiliriz.
rtsp://192.168.0.90/onvif-media/media.amp?profile=profile_1_h264&sessiontimeout=60&streamtype=unicast
Bu url aslında birçok bilgi vermektedir.
Hangi profil aracılığı ile videonun geldiği açık bir şekilde belli. Profile 1
Ayrıca h264 video kodlama formatı kullanılıyor.
Unicast tipinde yayın alınıyor.
Oturum için zaman aşımı süresi 60 sn.
Onvif Device Manager’ın diğer Menülerine bakalım…
Identification : Kameranın hemen hemen tüm detay bilgilerine erişebiliriz. Kamera modeli, üretici, firmware versiyonu, cihaz Id, ONVIF versiyonu, URI, MAC adres vb.
Time Settings : cihazın tarih saatini onvif aracılığı ile hem öğrenebiliriz hem de değiştirebiliriz. Tarih saat ayarlarını değiştirirken, time zone ile birlikte tarih saat NTP’den alınsın ya da ODM’in çalıştığı bilgisayarın saatini alsın ya da manuel olarak ayarlama seçenekleri yapılabilir.
Maintenance : ONVIF komutları ile cihazın resetleme işlemleri yapılabilir. Bu menü soft reset, hard reset ve reboot işlemlerini barındırır.
Reboot fonksiyonun çalışıp çalışmadığını kontrol edelim. Komutu gönderdikten sonra ping kesilip kesilmediğine bakalım. Ping bir süre sonra kesildi. (ICMP echo request paketi gönderimi..)
Network Settings : Bu menüde cihazın ağ parametreleri ile ilgili hemen hemen herşeyi görüntüleriz.
Statik IP adresi tanımı ya da DHCP aracılığı ile..
IP adresi, alt ağ maskesi, ağ geçidi..
DNS, ntp server tanımı.
HTTP port, https portu, rtsp portu,
ONVIF protokolü aracılığı ile keşfedilebilir olup olmaması gibi..
User Management : Kullanıcı yönetimi penceresi, bu pencereden cihaz üzerinde yeni kullanıcılar oluşturabiliriz, silebiliriz.
Certificates : Eğer cihazınız http protokolünün secure versiyonunu kullanıyorsa, bu menüden sertifika yükleme işlemi yapabilirsiniz, yüklü olan sertifikayı görebilirsiniz.
System Log : bu menüden cihaz üzerinde yapılan işlemlerle ilgili kayıtları görüntüleyebilirsiniz. 2 ayrı log tipi bulunmaktadır. System ve Access.
Bu loglar bazı kameralarda cihaz üzerinde flash üzerinde rezerve alanda saklanırken, bazı kameralarda harici SD kart gerekmektedir. Hikvision için log sayfasına baktığımızda ve hem sistem hem de access logları için görüntüleme isteği gönderdiğimizde göremiyoruz. Sebebi bu model de loglar için ekstra sd karta ihtiyaç duymasıdır.
Axis 1435 modelinde loglara bakmaya çalıştığımızda ekstra bir sd kart olmamasına rağmen logları alabildiğini görüyoruz.
Relay : Eğer IP kameranız, encoder’ınız ya da cihazınız diyelim, I/O’ya yani alarm input ve output’larına sahipse, onları bu pencereden görebiliriz. Röle durumunu Aktive, deaktive edebiliriz.
Web page : Bu menüden, kameranın web ara yüzüne erişiminizi sağlar. Ancak her marka bu pencere altında gömülü olan web tarayıcıyı desteklemiyor. Harici, güncel bir browser ile açmanız gerekebilir.
Axis web page sonucu
Events : Cihazda meydana gelen olayları görebileceğimiz pencere.Motion alarm, tamperDetector durumu, relay trigger durumu, operating olarak last reset, reboot gibi detayları görebiliriz.
Live video : Bu ekran aracılığıyla canlı video görüntüsünü alırız. Canlı yayını kameradan çekerken standart RTSP protokolü kullanılır ayrıca ilgili RTSP url’ini pencerenin altında görürüz.
Video Streaming : Video ayarlarını değiştirebileceğimiz penceredir. Çözünürlük, frame, sıkıştırma formatı, GOV (group of vectors), kalite, bitrate vb…
Imaging Settings: Kamera resim parametrelerini ayarlayabileceğimiz menüdür. Parlaklık, renk doygunluğu, kontrast, keskinlik, beyaz dengesi modu, BLC açık/kapalı, WDR on/off, Exposure mode, infrared cutoff filter ayarı,
PTZ Control : Pan Tilt Zoom özellikle bir kamera olması durumunda, sağa-sola hareket, yukarı-aşağı hareket, yakınlaşma-uzaklaşma hareketleri yapılabilir.
Profiles : Cihazda tanımlı olan görüntü profillerini listeler ve bunların özellikleri görüntüler. Ayrıca yeni profil oluşturma imkanı sağlar.
Tanımlı protokoller arasından seçim yapıp, SELECT butonuna basılması halinde ilgili profilden ODM yayın çekmeye başlar.
Sonuç :
ODM (ONVIF Device Manager) IP kameranızı, DVR,NVR,video encoder’ınızı 3.parti video yönetim yazılımı ya da bir kayıt cihazında kullanmaya başlamadan önce test etmek için oldukça faydalı bir araçtır.