ORGANİZASYON :
1. ONVIF Nedir ?
ONVIF (the Open Network Video Interface Forum – Açık Ağ Video Arayüzü Forumu), fiziksel IP tabanlı güvenlik ürünlerinin arayüzü için küresel bir açık standardın geliştirilmesini ve kullanılmasını kolaylaştırmak amacıyla küresel ve açık bir endüstri forumudur. ONVIF, video gözetimi ve diğer fiziksel güvenlik alanlarındaki IP ürünlerinin birbirleriyle nasıl iletişim kurabileceği konusunda bir standart oluşturur. ONVIF, 2008 yılında Axis Communications, Bosch Security Systems ve Sony tarafından başlatılan bir organizasyondur.
25 Kasım 2008’de kar amacı gütmeyen bir 501(c)6 Delaware şirketi olarak resmi olarak kurulmuştur. ONVIF üyeliği üreticilere, yazılım geliştiricilere, danışmanlara, sistem entegratörlerine, son kullanıcılara ve katılmak isteyen diğer ilgi gruplarına açıktır. ONVIF spesifikasyonu, üreticiden bağımsız olarak ağ video ürünleri arasında birlikte çalışabilirliği sağlamayı amaçlar.
https://en.wikipedia.org/wiki/501(c)_organization
ONVIF, farklı üreticilerin ekipmanları arasında açık birlikte çalışabilirliği sağlamak için IP tabanlı fiziksel güvenlik ürünleri arasındaki iletişimin standartlaştırılmasıyla ilgilenir.
ONVIF; Steering committee [İdari komite], Technical committee [Teknik komite], Technical Service Committee [Teknik servis komite], Communication Committee’lerinden [İletişim komite] oluşur.
Komitelerin ve Çalışma Gruplarının rolleri ve sorumluları nelerdir ?
ONVIF’deki çalışmalar, çeşitli “komiteler” ve çalışma gruplarındaki üyeleri tarafından yönlendirilir ve yürütülür. Steering Committee [İdari Komite] , kuruluşun genel stratejisinden ve bütçesinden sorumludur. Technical Committee [Teknik Komite], ONVIF temel spesifikasyonlarının yanı sıra teknik yol haritalarının geliştirilmesini sağlar. Technical committee [Teknik komite] altındaki çalışma grupları [Work groups – çalışma gruplar]:
- Core WG – Çekirdek çalışma grubu,
- Security WG – Güvenlik çalışma grubu,
- Physical access WG – Fiziksel erişim çalışma grubu,
- Video enhancement WG – Video iyileştirme çalışma grubu
Technical service committee [Teknik Servis Komite] ; test spesifikasyonlarının, test araçlarının ve uygunluk süreçlerinin geliştirilmesinden sorumludur. Teknik Servis Komite kapsamındaki çalışma grupları :
- Cihaz Testi Çalışma Grubu,
- İstemci Test Çalışma Grubu,
- Profile D Çalışma Grubu,
- Profile M Çalışma Grubu,
İletişim komitesi, organizasyonun dış ve iç iletişiminden sorumludur.
2. ÜYELİK :
Şu anda ONVIF’de kaç üye bulunmaktadır ?
ONVIF, önde gelen kamera, video yönetim sistemi ve access control şirketlerinden oluşan altı kıtada güçlü bir üye alt yapısına sahiptir.
Kimler ONVIF üyesi olabilir ?
Açık bir forum olarak, güvenlik endüstrisindeki cihaz üreticileri, yazılım üreticileri, entegratörler, danışmanlar ve son kullanıcılar gibi ONVIF’in faaliyetlerine katılmak isteyen tüm şirket ve kuruluşlar için üyelik mevcuttur. Üyelik Kurallarına bakın.
Üyelik Kuralları : https://www.onvif.org/wp-content/uploads/2017/12/onvif_rules_of_membership.pdf?ccc393&ccc393 |
Ne tip Üyelikler bulunmaktadır ? Foruma katılınca ne gibi sorumluluklar bulunmaktadır ?
ONVIF dört ayrı üyelik seviyesi sunar. Observer, User, Contributing, Full member.
User :bireysel katılım seviyesi
Contributing : Katkı sağlayan üyelik seviyesi
Observer : Gözlemci üye seviyesi
Full : Tam üyelik seviyesi
Full member ve Contributing member’da yer alan üyeler forumun çalışmalarına katılarak standart geliştirilmesine aktif olarak katkı sağlar.
User member : ONVIF spesifikasyonunu kullanmak isteyen ve spesifikasyon önerilerine erişimi olan ancak forumun çalışmalarına katılmayan üyelik seviyes.
Observer member : Conformance/uygunluk test araçlarına ve ONVIF logosuna erişimi olan Basın için uygundur. Test tool’ları tüm ONVIF üyelerine sağlanmaktadır.
Üye olabilmek için Ücret var mıdır ?
Üyelik ücretlerinin amacı, kar amacı gütmeyen kuruluş olduğu için, ilgili yönetim maliyetlerini ve doğrudan forumla ilgili diğer maliyetleri karşılamak amacıyladır. Üyelik seviyesine göre farklı ücretlendirme uygulanmaktadır.
ONVIF logosunu kim kullanabilir ?
ONVIF logosunu sadece ONVIF üyeleri kullanma hakkına sahiptir. Logo, üyeliklerini ve uyumlu ürünlerini tanıtmak için kullanılabilir. ONVIF logosunun kullanımı, ONVIF tarafından sağlanan logo yönergelerine uygun olmalıdır. https://www.onvif.org/wp-content/uploads/2021/06/onvif-brand-standards-20210630.pdf?ccc393&ccc393
ONVIF üyeliğini belirtmek isteyen ONVIF üyeleri, aşağıdaki ONVIF Üyesi logosunu kullanmalıdır. ONVIF üyeliğini belirtmek için başka hiçbir ONVIF logosu kullanılamaz. |
ONVIF Profil Sembolleri :
Ürünlerinin ONVIF uyumlu olduğunu grafiksel olarak belirtmek isteyen kalifiye üyeler her türlü belge ve tabelada aşağıdaki profil sembollerini kullanmalıdır.Profil sembolleri sadece ONVIF ve üyeleri tarafından ONVIF uyumlu bir ürün iletmek için kullanılabilir. Bunlar, ONVIF Uygunluk Sürecini geçen ve geçerli bir Uygunluk Beyanına (DoC) sahip olan ürünlerdir.
ONVIF Profillerine ulaşmak için https://www.onvif.org/profiles/ linki kullanabilirsiniz.
3. TEKNOLOJİ :
Bir entegratör olarak örneğin bir cihazın görüntü servislerini destekleyip desteklemediğini nasıl bilebilirim ?
Conformant products – uyumlu ürünler listesinden sorgulama yapıldıktan sonra, Feature List, DoC aracılığı ile desteklenen özellikler görülebilir.
DoC – Declaration of Conformity dokumanından profiller altında desteklenen özellikler EVET / HAYIR olarak belirtilerek gösterilir.
4. ÜRÜNLER ve UYUMLULUK :
ONVIF uyumluluk bildirim sistemi nasıl çalışır ?
Belirli bir ONVIF profiline uygunluk, ONVIF üyelerinin ürettikleri ürünler için bir uygunluk sürecine göre (bir test spesifikasyonu ve bir test aracına dayalı olarak) kendi beyanlarına dayanır. Uygunluk süreci spesifikasyonu ve test spesifikasyonu, Profiller ve Spesifikasyonlar menüsü altında mevcuttur. Test aracı, yalnızca parola korumalı Üye Portalı altında üyeler tarafından kullanılabilir. ONVIF’in kapsamı, IP güvenlik cihazlarının ağ katmanının arayüz standardizasyonudur. ONVIF uyumlu ürün listesini incelemek için https://www.onvif.org/conformant-products/ adresini kullanabilirsiniz.
Bir ürünün ONVIF uyumlu olduğunu nasıl söyleyebilirim ?
Bir ürünün ONVIF uyumlu (ONVIF tarafından) olarak beyan edildiğini doğrulamanın tek yolu ONVIF uyumlu ürünler sayfasıdır. ONVIF, uygunluk sertifikaları veya diğer uygunluk garantileri SAĞLAMAZ. ONVIF uygunluk süreci aracılığıyla ONVIF uyumlu olduğu doğrulanan ürünler, o üründe uygun Profil işaretini kullanabilir.
ONVIF uyumlu iki ürünün birlikte çalışmama ihtimali var mı ?
ONVIF uyumlu iki ürün yüksek ihtimalle bir arada çalışacaktır ancak çalışmama durumu da küçük bir ihtimal olabilir. Üretici, üründe opsiyonel olan özelliği uygulamamayı seçmiş olabilir bu da bir sebep olabilir. Ancak küçük bir ihtimaldir. İki ürünün birlikte çalışmaması durumunda, entegrasyon sorunlarına neden olanın spesifikasyonun kalitesi değil, ürün kalitesi, yani spesifikasyonun uygulanma kalitesi olması kuvvetle muhtemeldir.
5. STANDARDİZASYON :
IP tabanlı fiziksel güvenlik ürünleri için standartlaştırılmış bir arayüz, entegratörlerin ve son kullanıcıların farklı satıcılardan ürünleri tek bir çözüme kolayca entegre etmelerini sağlar. Standardizasyon, yazılım üreticilerinin, ürünlerinin çeşitli IP tabanlı fiziksel güvenlik ürünleri markalarını desteklemesini sağlamalarına yardımcı olur. Cihaz üreticileri için standardizasyon, farklı üreticilerin ürünlerinin birlikte çalışabilirliğini sağlar.
Açık standart deniliyor çünkü ONVIF tarafından sağlanan teknik standartlar, tüm ilgili tarafların katılımına açık olan resmi bir komite tarafından onaylanır. Spesifikasyonlar ayrıca video sıkıştırma, ağ akışı ve cihaz keşfi gibi diğer endüstri standartlarını da destekleyecektir.
Onvif, diğer uluslararası standardizasyon organizasyonları ile iş birliği yapıyor mu ? Örneğin SIA, IEC gibi.
Evet. ONVIF, SIA (Güvenlik endüstrisi derneği) ile birlikte mutabakat zaptı imzalamaştır. Ayrıca ONVIF, H.265 ve IEC Teknik komitesi 79, Alarm ve elektronik güvenlik sistemleri olarak da bilinen ISO JTC1 HEVC ile irtibat kurmuştur.
ONVIF, uluslararası olarak IEC62676 Video güvenlik sistemleri, uluslararası elektronik access control standardı (IEC 60893) yayınlamıştır.
6. ACCESS CONTROL :
Access control üreticisi olarak niçin ONVIF’e katılmalıyım ?
ONVIF’e katılmak, IP tabanlı fiziksel güvenlik ürünlerinin arabirimi için küresel açık standardın geliştirilmesine aktif olarak katılmanıza olanak tanır. ONVIF üyesi olmak, spesifikasyon tekliflerine ve test araçlarına erişim sağlar ve ayrıca ONVIF logosunun, uyumlu ürünleri pazarlamak için kullanılmasına izin verir. Full ve Contributing üyeler, komitelerin ve çalışma gruplarının bir parçası olarak standardın gelişimini aktif olarak etkileyebilir.
ONVIF, niçin kapsamını access control kapsayacak şekilde genişletti ?
ONVIF, ağ cihazları arasındaki iletişimi standartlaştırmaya ve güvenlik pazarı için ağ ürünleri arasında birlikte çalışabilirliği sağlamaya kendini adamış küresel ve açık bir endüstri forumudur. Mart 2010’da ONVIF, kapsamı fiziksel access control sistemlerini içerecek şekilde genişletmeye karar verdi. Uzantının amacı, access control cihazları arasındaki iletişimi standart hale getirmek ve ayrıca ağ video ürünleri ile access control ürünleri arasında birlikte çalışabilirliği sağlamaktır. Video gözetleme ürünleri ile access control ürünlerinin birarada çalışabilme gereksinimi, entegratörler, son kullanıcılar tarafından oldukça ihtiyaç duyulan bir istektir.
Access control sistemleri için açık bir standardın faydaları nelerdir ?
- Access control sistemleri için açık standart iletişim sağlar
- Ağ video ürünleri ile access control sistemleri benzer açık standartları kullanarak kolaylıkla doğrudan entegre olurlar
- Video ve access control sistemlerinin kolay entegrasyonu,
- Farklı üreticilerin IP door controller birbirleriyle uyumlu olurlar
KAYNAK :