IR-cut filtresi, gerçek renk reprodüksiyonu sağlamak için IR spektrumunda ışığı bloke eden veya ileten mekanik bir obtüratördür. Bir IR-cut filtresinin nasıl çalıştığını ve gömülü görüntü uygulamanızın buna neden ihtiyaç duyabileceğini öğrenin.
Son yıllarda, gündüz/gece video gözetimi, yalnızca kritik altyapıların izlenmesine yönelik geleneksel uygulamanın ötesine geçti. Genellikle CMOS kameralar ve CCD kameralar gibi sistemler gün ışığında doğru görüntüler yakalar. Sensörleri, insan gözünün göremediği yakın kızılötesi ışığı algılayabilir. Bu, gece görüşlü kayıt için önemli bir özellik olsa da, kızılötesi ışık gündüz saatlerinde kaydedilen görüntülerin renklerini bozar.
Hem gündüz hem de gece (düşük ışık) koşullarında mükemmel görüntü kalitesi sağlamak için kamera modüllerinizde IR-cut filtresini nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz.
IR-cut filtresini derinlemesine tartışmadan önce, “kızılötesi”nin ne anlama geldiğine hızlıca bir göz atalım.
Infrared nedir ?
Kızılötesi (IR) aynı zamanda radyan enerji olarak da bilinir. Görünür ışıktan daha uzun dalga boylarına sahip elektromanyetik radyasyondur. Normalde insan gözü 320nm – 760nm arasında değişen dalga boyundaki ışığı görebilir. IR, elektromanyetik spektrumda 700nm ila 1000nm arasında değişir.
Bir insan gözünün görebileceğinden çok daha fazlasıdır – çünkü yalnızca NIR kameralar bu dalga boyu aralığındaki görüntüleri yakalayabilir.
IR-cut filtresi nedir?
IR-cut filtresi, IR’yi bloke eden veya ileten, gündüz veya geceden bağımsız olarak gerçek renk reprodüksiyonu ile yüksek kaliteli bir görüntü sağlayan mekanik bir filtredir.
İnsan gözünün aksine, kamera sensörleri, görünür spektrum aralığının dışındaki IR ışığını algılayabilir. Görüntüyü insanların görebileceğine daha benzer hale getirmek için çoğu OEM kamera, yalnızca görünür ışığın geçmesine izin veren ve böylece istenmeyen IR’yi yansıtan bir IR-cut filtresi ile donatılmıştır.
Aşağıda IR-cut filtresi olan ve olmayan örnek resimler bulunmaktadır:
IR-cut filtresi nasıl çalışır?
Genel olarak, aşağıda gösterildiği gibi görüntü sensörleri ve lens arasına bir IR-cut filtresi yerleştirilir.
Bu filtre bir motor veya bir elektromıknatıs yardımıyla kontrol edilir. Kızılötesi filtresi gündüz açıldığında, yalnızca görünür ışığın geçmesine izin vererek IR’yi engellemeye yardımcı olur. Bu işlem Gerçek Gündüz Gece (TDN) olarak bilinir, çünkü gündüz gerçek renkli görüntüler ve geceleri siyah beyaz veya gece görüşlü görüntüler sunar.
Görüntü renklerinin bozulmamasını sağlar ve insan gözünün doğal olarak gördüğü gibi renklerin gerçek bir temsilini oluşturur.
IR filtresi gece veya düşük ışık koşullarında kapatıldığında, IR ve diğer ışık türlerinin CCD/CMOS sensörüne ulaşmasına yardımcı olur. Görüntü sensörü de yeterli ışığı emer ve kamera, IR ışığına daha duyarlı olan siyah beyaz moda geçer.
Şimdi, bir IR-cut filtre kullanmanın avantajlarını ayrıntılı olarak tartışalım.
Bir IR-cut filtresi kullanmak için nedenler
Renk bozulmasını önlemek için – Genellikle IR ışığı gün boyunca renk bozulmasına neden olur. Bu sorunu çözmek için, gün boyunca IR ışık bozulmasını görüntü sensöründen uzak tutmak için bir IR-cut filtresi kullanılır. Işık belirli bir seviyenin altına düştüğünde, filtre otomatik olarak dönerek IR ışığının görüntü sensörüne çarpmasını sağlar. Ayrıca, IR ışığını en iyi şekilde kullanmak için kamera siyah beyaz moda geçer.
Gerçekçi renkler elde etmek için – Renkli kameradaki IR-cut filtresi, beyaz ışıkta gerçekçi renkler elde edebilir. Genel olarak, insan gözünün görüntülediği renk tayfı, bir CCD kamera tarafından görüntülenen tayf ile karşılaştırıldığında oldukça sınırlıdır. Özellikle, spektrumun yakın IR bölgesinde duyarlılık farkı önemlidir. Kızılötesi kesim filtresi kullanılmazsa, çok miktarda kızılötesi ışık ortaya çıkar ve bu da garip renklere neden olur.