Kablosuz, kolay kurulum, taşınabilir gibi özellikler kablosuz alarm sistemlerinin faydalarıdır. Herkesin bildiği gibi kablosuz alarm sistemleri kablosuz frekansları kullanarak birbirleri arasında haberleşir. Genel olarak her ülke radyo spektrum regülasyon kurumlarına sahiptir ve bu kurumlar radyo spektrum yönetiminden sorumludur. Türkiye’de BTK, ABD’de FCC gibi.
433 MHz ve 868 MHz bantları ISM için tahsislidir.
Uluslararası radyo spektrum düzenlemelerine göre endüstriyel, bilimsel ve tıbbi (ISM) bantlar, radyo frekansının (RF) telekomünikasyon dışındaki endüstriyel, bilimsel ve tıbbi amaçlarla kullanılması için uluslararası olarak ayrılmış radyo bantlarıdır.
Son yıllarda, ISM bantları ISM amaçlı olmayan uygulamalar için de paylaşılmıştır. Son yıllarda, ISM bantları, kablosuz alarm sistemi gibi (ISM olmayan) lisanssız iletişim uygulamalarıyla da paylaşıldı. 433MHz, 868MHz, kablosuz alarm sistemlerinde yaygın olarak kullanılan iki ana banttır.
433 MHz ile 868 MHz arasındaki fark nedir ?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, her iki bantta lisanssız ISM bantlarına aittir. 433MHz frekans bandı hemen hemen birçok kontrol uygulamasında yaygın olarak kullanılırken, 868MHz sadece kablosuz sensör ağları arasındaki iletişim için ayrılmıştır. Birçok kablosuz ürün 433 MHz bant kullandığından, farklı ürünler arasında enterferans/iletişim bozukluğuna neden olabilir. 868MHz bandı sadece kablosuz alarm sistemi için açılmıştır, enterfere olasılığı daha düşüktür.
433MHz ve 868MHz, hangisi daha iyidir ?
İletim mesafesi açısından, genellikle, daha uzun dalga boylarına sahip sinyaller, daha kısa dalga boylarına sahip sinyallerden daha uzun bir mesafe kat eder ve nesnelerin içinden ve çevresinden daha iyi nüfuz eder. Daha yüksek frekanslar daha kısa dalga boyundadır. Teknik olarak 433 MHz, 868 MHz’den daha fazla mesafe kat edebilir. Ancak 433 MHz ve 868 MHz, aynı radyo frekansı (RF) iletim performansına sahip olabilir, çünkü bu performansı belirleyen başka birçok faktör vardır.
Mesafe Nasıl belirlenir ?
İletim gücü ve alıcı hassasiyeti, menzili belirleyen iki faktördür. dB – Desibel, RF gücünü ölçmek için kullanılan logaritmik birimlerdir. İletim gücü, RF vericisinden çıkan RF gücü miktarını ifade eder. Alma hassasiyeti, telsizin demodüle edebileceği minimum seviye sinyalini ifade eder. Daha yüksek iletim gücü veya alıcı hassasiyeti, daha büyük iletim mesafesine neden olabilir.